Twin – petostruki pobjednik ankete koju Study Travel Magazin sprovodi među svojim čitaocima birajući najboljeg pružaoca radnog iskustva – smatra da je u ovoj oblasti ključan angažman poslodavaca. U Twin-u imaju bogato iskustvo jer su, pružajući usluge vladama EU i Velike Britanije, kao i obrazovnim ustanovama, hiljadama učenika pronašli posao ili praksu. Ovdje otkrivaju kako im je to uspjelo:

Razumjeti potrebe poslodavca

Pri radu sa stotinama poslodavaca važno je shvatiti da mi, kao dobavljač kadra, možemo pomoći svakom od njih. Nekim će poslodavcima koristiti samo par sedmica rada sa stranim učenicima, a drugima injekcija specijalističkih vještina u periodu od mjesec dana. Što se može odnositi na diplomirane grafičke dizajnere (ili diplomante grafičkog dizajna), stručnjake za SAP "ERP" (kompleksni softver "Enterprise Resource Planning"), kao i britanske i međunarodne studente traženih stručnih vještina inženjerstva i marketinga.

Imati ogromnu klijentelu, kao Twin, pomaže u izgradnji značajne baze podataka dobavljača. To nam omogućava da velikom broju studenata pronađemo praksu s poslodavcima, a da pri tome zadržimo visok nivo zadovoljstva klijenata. U nedavnom programu kofinansiranja, za samo nekoliko sedmica je raspoređeno 130 studenata, od kojih 80 posto u sektoru koji su i odabrali; a među njima je bilo 28 posto onih kojima je ponuđeno stalno radno mjesto – što je najjasniji mogući pokazatelj zadovoljstva poslodavca.

Združivanje

Najveći doprinos poslodavcima pružamo i prije nego što nas oni obavijeste o određenom radnom mjestu. Twin ulaže velike napore da osigura 'odgovorno združivanje' ne samo kroz procjenu podobnosti kandidata za određenu organizaciju, nego i kroz intervjue koje vršimo sa svim kandidatima budući da kroz intervjue shvatamo ono što je ključno - stav, očekivanja i motivaciju kandidata. To nam pomaže da upravljamo potrebama i očekivanjima, kao i da te potrebe i očekivanja zadovoljimo, što je obično ključ uspješnog smještaja u organizacije.

Obučavanje i asimilacija kandidata – smanjenje tereta poslodavaca

Pojedinac koji dolazi da živi i radi u novoj zemlji ima fantastične mogućnosti da proširi vidike, izgradi dublje razumijevanje britanskih poslovnih i društvenih vrijednosti. Što često podrazumijeva i brojne izazove, od jednostavne logistike i 'higijenskih' (funkcionalnih) stvari, do pitanja kulture, i u širem društvu i na radnom mjestu. Asimilacija podrazumijeva glatku integraciju i smanjenje opterećenja za poslodavce, što povećava uspješnost svakog zapošljavanja.

Osiguranje radne pozicije ne znači da je 'sve gotovo'

U nekim slučajevima, na primjer u slučaju Twin-ove šeme učeničke prakse Tier 5, postoje snažne formalne obaveze praćenja na širim osnovama - što osigurava podjednaku korist učenicima i preduzećima jer poslodavci uvijek cijene pomoć u  pitanjima usklađenosti. Postojanje telefonske linije dostupne svim praktikantima, radi bilo čega što im je potrebno, omogućava da se nesuglasice bilo kakve vrste izglade razumnim i uravnoteženim savjetom.

Posvećenost

Twin čvrsto vjeruje da je angažman poslodavaca višeslojan, baš kao i svaki poslodavac, pa je za trajan uspjeh neophodan posvećen resurs. Neki se naši ključni kofinansirajući programi odvijaju već treći ili četvrti put; o našem djelovanju svjedoče i naši višegodišnji odnosi sa zahtjevnim agentima i školama. Ovom poslu morate biti potpuno posvećeni: posvećenost je ključ.