Za mnoge nastavnike, imati nekoga ko posmatra njihova predavanja je obeshrabrujući proces. Ipak, posmatranje može biti ključni dio unapređenja kvaliteta nastave i učenja u sklopu stručnog obrazovanja. Čičester koledž u Velikoj Britaniji je redizajnirao sistem posmatranja kako bi u njega uključili kulturu koučinga, što je znatno poboljšalo nastavu po mišljenju nastavnika i učenika.

Pročitajte više o programu koji je nacionalno priznat i nagrađen City and Guilds Beacon nagradom za profesionalni razvoj i Times Educational Supplement nagradom za najbolju incijativu u nastavi i učenju.

Čičester koledž je smatrao da je njihov stari proces posmatranja bio neefikasan. Umjesto pravljenja malih promjena, odlučili su da preduzmu veliki pomak i redizajniraju cijeli sistem. Koledž je kreirao pet modula koje su svi posmatrači trebali da završe. Završetak svih modula je bio potreban za nastavnike da dobiju ono što koledž naziva "licenca za posmatranje".

Pet modula:

  • Mijenjanje kulture: uvod u posmatranje okvira za nastavu i učenje, samoprocjenu i akciono planiranje
  • Posmatranje i nastava: prikupljanje dokaza, pisanje izvještaja i moderacija
  • Donošenje ključnih odluka: pružanje povratne informacije bazirane na prikupljenim dokazima
  • Povratne informacije koristeći koučing model: razvijanje vještina usmene razmjene informacija; pružanje podrške za nastavu kojoj je potrebno poboljšanje ili je neodgovarajuća
  • Postavljanje ciljeva i akciono planiranje

Mi sada imamo jasno definisane smjernice i razumijevanje cijelog procesa od početnog obavještenja do ocjenjivanja.

– Micki Rendel, šef sporta i javnih službi

Pet modula je predstavljeno u sklopu okvira implementacije "kulture koučinga" na čitavom koledžu, sa osobljem na svim nivoima ohrabrenim da daju povratne informacije o novim procesima. Fokus na dokazima je pomogao ulivanju povjerenja među nastavnicima pomoću uklanjanja nejasnoća u vezi sa proizvoljnim ili impresionističkim procjenama.

Učenici koji su dio izvršnog odbora su takođe završili obuku i pozvani su da posmatraju lekcije; ovaj postupak je poboljšao učešće učenika i djelovao kao snažno iskustvo učenja. Nakon projekta 95 posto učenika je smatralo da je nastava dobra ili bolja; što je više od 86 posto na početku.

Program je nacionalno priznat. Nagrađen je City and Guilds Beacon nagradom za profesionalni razvoj i Times Educational Supplement nagradom za najbolju incijativu u nastavi i učenju. Ofsted, regulatorno tijelo za obrazovanje u Velikoj Britaniji, takođe je prepoznalo rad, navodeći da je koledž imao "sistem posmatranja nastave koji je zreo i efikasan."

Nastavnici smatraju da je novi sistem poboljšao nivo povjerenja i smanjio anksioznost vezanu za posmatranje nastave. Nastavnik koji radi u frizersko-kozmetičkoj školi je rekao: "Sada smo saznali da je posmatranje zajedničko iskustvo iz kojeg svako nešto nauči. Posmatrači su prijateljski nastrojeni i izdvajaju vrijeme da razgovoraju i saslušaju naše misli i osjećanja u vezi časa kome su prisustvovali ... Smatramo da je mnogo opuštenije nego što smo očekivali i nemamo više razloga da budemo zabrinuti."

Ukoliko želite da pošaljete svoj komentar na ovaj tekst, molimo vas da to uradite putem email-a. Pišite nam i ako želite da saznate kako da pošaljete svoj tekst.

Pročitajte više o profesionalnom razvoju:

Eksterni linkovi