Vebinar 6

Nakon tri ciklusa obuka nastavnika/ca i direktora/ica u sklopu našeg programa "Škole za 21. vijek", veliki dio osnovnih škola u Crnoj Gori već je dobio donaciju u vidu mikro:bit džepnih računara. U uslovima u kojim se nastava trenutno odvija, jako je važno da djeca i nastavnici/e ne gube kontinuitet u primjeni novostečenih vještina kodiranja na ovim uređajima. 

Cilj našeg vebinara bio je da podijelimo iskustva sa nastavnicima/ama o tome kako mogu efikasno organizovati rad Mikro:bit klubova onlajn uz upotrebu saradničkih alata Moodle platforme i Microsoft Office OneNote programa.

U NASTAVKU POGLEDAJTE SNIMAK VEBINARA, SAZNAJTE VIŠE O PREZENTERKI I POGLEDAJTE DODATNE MATERIJALE

O PREZENTERKI

Dijana Milošević je zvanje nastavnice matematike stekla na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a trenutno radi kao pomoćnica direktora osnovne škole u Kotoru. Intenzivno radi na podsticanju upotrebe računarske tehnologije u nastavi i školska je ICT koordinatorka. Autorka je pobjedničkog rada „Sa druge strane planete“ na takmičenju Ministarstva prosvjete Crne Gore kao i projekta „Online multimedijalni plakati“. Već nekoliko godina osmišljava i sprovodi online programe stručnog usavršavanja nastavnika/ca Crne Gore putem Moodle platforme za učenje na daljinu. Predstavljala je Crnu Goru na Evropskom forumu inovativnih nastavnika u Lisabonu. Jedna je od trenerica u okviru programa „Škole za 21 vijek“ British Council-a, gdje se posebno bavi obukom direktora/ica i obukom nastavnika/ca. 

DODATNI MATERIJALI SA VEBINARA

Tokom vebinara postavljena su korisna pitanja, ovom prilikom ističemo neka od njih kao i prezentaciju predavačice

1. Da li nas možete uputiti na sajtove gdje možemo naći korisne edukativne materijale  i sajtove gdje možemo kupiti materijale koji su nam potrebni da bi realizovali projekte?

Vodič za rad Mikro:bit klubova Link
Besplatna platforma Moodle (napomena - kreirana obuka se putem back up datoteke jednostavno prebacuje sa jednog hostinga na drugi) Link
Predstavljanje rada na Moodle platformi u sklopu virtuelne učionice u kojoj je učenik prezentovao svoj kod drugim članovima Microbot kluba.  Link
Moodle platforma - učenički nalog, video za dio koji je na vebinaru predstavljen uz popratna obrazloženja direktno na Moodle platformi Link

2. Može li se formirati klub za mlađe učenike?

Može. Klub se može formirati već od prvog razreda kako bi djeca radila na jednostavnijim projektima prije nego pređu na ozbiljnije i naprednije kodiranje od petog razreda. 

Podijelite sadržaj