Projekat „Nastavnik za 21. vijek” predstavlja proširenje aktivnosti iz programa British Council-a „Škole za 21. vijek” koji se u Crnoj Gori sprovodi od 2017 godine. Projekat „Škole za 21. vijek” dao je u pilot fazi vrlo ohrabrujuće rezultate, pokazavši da su naši učenici u osnovnim školama izuzetno kreativni, inovativni i spremni da uče kroz problemske i projektne zadatke, kombinujući novostečene programerske vještine, kreativnost i društvenu odgovornost. Podstaknuti ovim rezultatima, Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete odlučili su da zajedno sa British Council-om finansiraju dodatne obuke nastavnika kako bi programom bio obuhvaćen kompletan nastavni kadar u osnovniim školama. Pored obuke nastavnika, projektom ćemo opremiti sve osnovne škole dodatnom opremom za mikrobit klubove i proširiti bazu trenera za još 20.

Jedan od ključnih ciljeva projekta  „Nastavnik za 21. vijek“ je poboljšanje profesionalnih vještina i znanja nastavnika razredne i predmetne nastave u osnovim školama  kako bi kod učenika uzrasta od 6 do 15 godina podstakli razvoj kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Tokom 24 mjeseca, trodnevnom obukom, obuhvatićemo 4.556 nastavnika/ca i učitelja/ca koji do sada nijesu bili dio programa „Škole za 21. vijek“. 

Zbog proširenog obima aktivnosti, British Council i Ministarstvo prosvjete traže dodatnih 20 trenera nastavnika i dva master trenera prema projektnom zadatku i kriterijumima navedenim u priloženim dokumentima.