Micro:bit device

Mikro:bit je džepni računar uz pomoć kojeg se može kodirati, dizajniran u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi učenicima/ama osnovnih škola pomogao da ovladaju vještinama kodiranja, kritičkog mišljenja i rješavanja problema. 

Ovaj mali, ali moćni računar ima procesor, mjerač brzine i magnetometarske senzore, kompas, priključke za Bluetooth i USB, ekran koji se sastoji od 25 LED dioda, dvije tipke koje se mogu kodirati i može se napajati putem USB-a ili spoljne baterije. Ima dvije tipke koje se mogu kodirati i koristiti za kontrolu igara ili pauziranje i preskakanje pjesama na listi izvođenja.

BBC i još 25 partnera, među kojima je i British Council, dizajnirali su ovaj uređaj još 2016.godine kako bi djeci pružili zanimljiv i uzbudljiv uvod u kodiranje i omogućili novoj generaciji da preuzme kontrolu nad tehnologijom. Danas se Mikro:bit uređaj koristi u školama širom svijeta, od Ujedinjenog Kraljevstva, Finske i Islanda do Singapura i Šri Lanke, a sada i Zapadnog Balkana.

Korišćenjem Mikro:bit uređaja, učenici/e mogu zajedno da rade na rješavanju svakodnevnih problema i odmah vide rezultate sopstvenog rada, što im daje osjećaj postignuća i ispunjava ih zadovoljstvom. Ovim radom se pojačava i motivacija za dodatno angažovanje u učenju i istraživanju, što kod mladih ljudi može izazvati interes za inovacije i preduzetništvo. Problemi koje učenici/e žele riješiti upotrebom Mikro:bit uređaja mogu biti raznoliki: od kreiranja jednostavnih detektora dima do rješavanja zaista složenih problema, kao što je smanjenje emisije ugljen-dioksida.

 

 

Podijelite sadržaj