The Living Room of the Future

Ovog novembra okupili smo grupu mladih kreativaca iz cijelog Zapadnog Balkana kako bi kroz rad sa BBC-ijem, laboratorijom Mixed reality Databox i Fondacijom za umjetnost i kreativnu tehnologiju (FACT), zajedno učestvovali u dizajniranju budućnosti emitovanja. U okviru našeg PlayUK programa, organizovali smo radionicu "Dnevna soba budućnosti" – koja je održana na drugom regionalnom inovativnom forumu "Sarajevo Unlimited". Forum koji predstavlja regionalnu platformu za inovatore, start-upove, talente i pokretače promjena, organizovan je od strane poslovnog, kreativnog i inovacionog centra Networks INT.

Teme kao što su budućnost medija, storytelling i Object Based Media (OBM) su takođe bile predstavljene i široj publici Foruma, kroz govor Iana Forrestena na glavnoj bini kao i BBC Blue Roomu.

Dva odabrana učesnika radionice će dobiti priliku da nastave svoj rad sa trenerima sa radionice u toku jedinstvenog iskustva boravka u Velikoj Britaniji, gdje će svoju ideju pretvoriti u stvarnost. 

Osamnaest učesnika koji se bave kreativnim industrijama, od filma do programiranja i IT-a su dobili jedinstvenu priliku da steknu uvid u Object Based Media (OBM) i prestižne načine razmišljanja o medijskim inovacijama.
Naši treneri iz Velike Britanije su sa učesnicima podijelili dragocjeno znanje o novim načinima razmišljanja o emitovanju, Internetu stvari, privatnosti i podacima.
BBC Blue Room je bila jedinstvena prilika za posjetioce Sarajevo Unlimiteda da vide i dožive najnoviju tehnologiju kreiranja i praćenja medijskog sadržaja.
Ian Forrester, BBC senior producent je preuzeo glavnu binu i svojoj publici pružio uvid u storytelling i budućnost emitovanja.
Ilija Tiricovski (left) and Mladen Rakonjac (right) are the selected participants who will travel to UK for a three week residency to make their idea come to life.

Eksterni linkovi