The Living Room of the Future

Okupili smo grupu mladih kreativaca iz cijelog Zapadnog Balkana kako bi kroz rad sa BBC-ijem, laboratorijom Mixed reality Databox i Fondacijom za umjetnost i kreativnu tehnologiju (FACT), zajedno učestvovali u dizajniranju budućnosti emitovanja. U okviru našeg PlayUK programa, organizovali smo radionicu "Dnevna soba budućnosti" – koja je održana na drugom regionalnom inovativnom forumu "Sarajevo Unlimited". Forum koji predstavlja regionalnu platformu za inovatore, start-upove, talente i pokretače promjena, organizovan je od strane poslovnog, kreativnog i inovacionog centra Networks INT.

Teme kao što su budućnost medija, storytelling i Object Based Media (OBM) su takođe bile predstavljene i široj publici Foruma, kroz govor Iana Forrestena na glavnoj bini kao i BBC Blue Roomu.

Dva odabrana učesnika radionice su dobili priliku da nastave svoj rad kroz ovaj jedinstveni tronedjeljni program u Velikoj Britaniji, uz pomoć trenera sa kojima su sarađivali tokom radionice. Za ovo vrijeme, oni su posjetili Liverpul, Mančester i Notingem i bili u mogućnosti da se upoznaju i sarađuju sa stručnjacima iz vodećih kompanija iz oblasti novonastalih medija - BBC, FACT i Databox.

Program će kulminirati predstavljanjem njihove ideje kroz eksperimentalnu demonstraciju zasnovanu na scenariju "porodične dnevne sobe" koja je zapravo eksperiment koji se odvija "uživo" u OBM iskustvu, a takođe će bilježiti podatke u realnom vremenu o iskustvu gledanja. Ovo uzbudljivo interaktivno kinematografsko iskustvo će biti predstavljeno na PlayUK događaju u Skopju, od 29. oktobra do 4. novembra 2018.godine.

Osamnaest učesnika koji se bave kreativnim industrijama, od filma do programiranja i IT-a su dobili jedinstvenu priliku da steknu uvid u Object Based Media (OBM) i prestižne načine razmišljanja o medijskim inovacijama.
Naši treneri iz Velike Britanije su sa učesnicima podijelili dragocjeno znanje o novim načinima razmišljanja o emitovanju, Internetu stvari, privatnosti i podacima.
BBC Blue Room je bila jedinstvena prilika za posjetioce Sarajevo Unlimiteda da vide i dožive najnoviju tehnologiju kreiranja i praćenja medijskog sadržaja.
Ian Forrester, BBC senior producent je preuzeo glavnu binu i svojoj publici pružio uvid u storytelling i budućnost emitovanja.
Mladen Rakonjac (lijevo) i Ilija Tiricovski (desno) su odabrani učesnici koji su boravili tri nedjelje u Velikoj Britaniji i radili sa trenerima kako bi svoju ideju sproveli u djelo.

Eksterni linkovi

Podijelite sadržaj